Angkor-Wat og Røde Khmer

-
Stig og ABAX Around the World ser tilbake på et fantastisk besøk i Kambodsja. Landet som rommer så mye glemt historie og imponerende byggverk. Men som også inneholder et av de mørkeste kapitlene i vår tids historie.
angkorwat

Stig har passert Thailand og har tilbragt de siste dagene i Kambodsja. Et land som i 4 århundre  var et velstående og velfungerende asiatisk rike. Symbolet på en dette rike ses den dag i dag med tempelkomplekset  Angkor Wat. Som dere kan se på bildene er det ikke vanskelig å forestille seg at dette må ha vært et meget imponerende skue i sin storhetstid. Fra 1300 tallet har ting gått stort sett en vei for Kambodsja og det er ned. Århundre med krig, kolonisering og ikke minst  Pol Pot og Røde Khmers herjing på 70-tallet har satt dype spor og ar i både landskap og folks bevissthet.

Basse's faktabok om Kambodsja:
    • Kambodias flagg er det eneste i verden som illustrere en bygning -Angkor Wat.
    • Halvdelen av Kambodias befolkning er under 15 år
    • Det er regnet som svært uhøflig å peke med føtter sine mot andre - om man sitter må føttene dekkes, eller man bør sitte på de.
    • Tradisjonelt så feier man ikke bursdager i Kambodsja - Mange, spesielt eldre mennesker vet ikke hvor gamle de er.
    • I Kambodsja er hodet det mest høyverdige delen av kroppen og man bør ikke røre hodet til folk, selv ikke kjærtegn er akseptert.

Stig forteller:

Vi fotografer elsker soloppgang og vi hater turister... Av denne enkle grunn var det i Roger sitt "program" satt opp at vi måtte opp kl 05.00, og komme oss avgårde. Ingenting er som å sitte i jungelen og vente på solen. Bekmørkt, friskt i lufta og også litt spennende. Roger hadde helt rett i begge sine argumenter. Angkor templene i soloppgang ER fantastisk - vi hadde plukket ut Ta Prohm som vårt sted å bivåne soloppgangen. Morgenstund vil også si at man er tilnærmet alene. Det skulle vi ikke bli utover dagen... Angkor Wat besøkes årlig av langt over to millioner mennesker... Men det har ikke alltid vært slik. I 2004 var det til sammenligning kun 561.000 som løste billett. De passerte 2 millioner i 2012, og tallet økes drastisk, først og fremst fra Kina og Sør-Korea. Roger har vært her to ganger tidligere. Første gang i 2005. Da var det bare ett stort hotell i byen, en del mindre og mange back packer steder. Ingen Hard Rock Cafe og "Pub street" som i dag. Restaureringen var kun såvidt påbegynt og man klatret rundt i jungelen for å se templene. I dag er det konstant restaurering, og forholdene legges til rette for masseturisme i stor stil. Roger lurer på når de skal finne skillet mellom det å tilbakestille byggene og det å beholde det "ville" man oppdaget i jungelen på slutten av 1.800 tallet. Vi har nå vært her i 3 dager og jeg må si jeg har elsket hvert eneste minutt siden kom hit. I dag har vi vært å sett på templer som ligger 7-8 mil fra Siem Reap, og knipset litt bilder på landsbygda. Det er ikke lov å ta med privat bil eller motorsykkel inn i Angkor. Alt må organiseres gjennom lokale operatører. Slikt har jeg sansen for. Viktig at lokalbefolkningen tjener sine penger på turismen. Men for egen del hadde jeg lovet Kenneth Hansen i Abax bilder av bilen foran selveste Angkor Wat (det mest kjente templet, og det de fleste av oss forbinder med området). Og har man lovet, må man holde. Bilen måtte inn... Vi studerte kartet og fant ut at vi skulle prøve "bakveien" - motsatt av byen, mulig det ikke var kontroll der. Og jo da, veien var humpete og dårlig, men ingen kontroll. Bildene forteller at vi fikk det til. Så nå håper jeg Sandra Lindberg og ikke minst Bjørn Erik Brandsæter Helgeland blir fornøyde. Vi snakker tross alt om en av verdens største kunstskatter, og er stengt bevoktet:-). De fleste bildene fra rundturen med bil inne i Angkor ligger på Roger sitt kamera. Jeg legger de ut om et par dager, sammen med litt mer historie om byen. Nå har jeg fått en infeksjon rundt øyet, og så vidt jeg klarer med "makt" å åpne det, og i tillegg er det "fotoøyet" som jeg bruker i kameraet, så håper apoteket har noe som funker..

..Roger og jeg skulle ut å ta noen øl etter en bedre middag i Phnom Penh når vi traff vår venn franskmannen på en pub. Franskmannen var fra Paris og besøkte Kambodsja og Thailand for å skrive bok. Skulle vise seg å være en bok om filosofi, sett med Østens øyne. Siden jeg selv skriver reisebrev fant jeg det helt naturlig å presentere meg som forfatter. Vi ble gode venner og klokken ble sent innen vi hadde filosofert ferdig. Men like fullt; franskmenn og filosofer... Det er et stykke fra Sørumsand til Paris og mulig vi er litt enklere i Sørum enn ute i store verden. Det var i hvert fall ikke alle hans tanker jeg klarte å tolke og fordøye like greit. Men over en øl eller ti går det meste, selv om jeg må innrømme at det er enklere å konversere med Lasse Henning på fotballpuben hjemme. Men det er viktig å se verden med nye øyne, og Kambodsja, så vel som Vietnam og Laos, var franske kolonier så sent som 1953. Så refleksjon fra tidligere koloniherrer er viktig. Om det hjalp meg å forstå Pol Pot er jeg mer usikker på. Vi har i dag vært på Killing Fields og sett fengsel. Og innerst inne er jeg glad jeg er en enkel sjel fra Sørumsand, for Pol Pot vil jeg ikke forstå. På 3 år og åtte måneder, fra 17 april 1975, drepte han 3 millioner av sine egne landsmenn. Vi må tilbake til 1969 for å prøve å forstå Pol Pot sin ide. Fra det året og frem til 1973 bombet Sør-Vietnam og USA landsbygda i Kambodsja i forsøk på å stoppe Røde Khmer, og innføringen av kommunisme. Et av resultatene ble at 75% av alle husdyr døde, og uten husdyr ble det vanskelig å drive jordbruk. Landet var sulteforet. Pol Pot ønsket å gjenopprette jordbruket - i seg selv en god tanke. Problemet var at han gikk så alt for langt... I 1978/79 invaderte Vietnam landet og sammen med avhoppere fra Røde Khmer tok de kontrollen. Pol Pot og gutta stakk ut i jungelen og gjemte seg. Det som deretter skjedde er ikke helt lett å forstå. Mange land, blant annet USA og Kina, fordømte invasjonen og godkjente den ikke i FN. Dette gjorde at Røde Khmer beholdt sin plass i FN og fikk betydelig økonomisk støtte for å fortsette geriljakrig. Røde Khmer ledet formeldt landet i ytterligere 20 år, helt til Pol Pot ble satt i husarrest i 1997. Han døde ett år senere, og hver eneste dag frem til sin død hørte han, kommunisten, på radiostasjon "Voice of America". Merkelig, på grensen til det uforståelige. USA bomber landet sønder og sammen, og når først karen de prøvde å ta endelig har gjemt seg i jungelen så begynte de å sende penger til han og lar han til og med tale i selveste FN bygningen i New York... Som de sier i USA, skal du satse på riktig hest må du satse på alle, kun da får du vinneren. Problemet er at de da også får mange tapere... Det er ikke lett for en enkel kar fra Sørumsand å sette seg inn i storpolitikk....

..Jeg har forlatt Kambodsja etter en uke. Et land jeg er rimelig sikker på at jeg kommer tilbake til. Templene i Ankor, folkene, atmosfæren, maten etc. er rett og slett verdt det. Det skal også bli spennende å følge Kambodsja. De har en trist historie med borgerkrig og en syk diktator i nær fortid, noe som også gjør at de har en av verdens yngste befolkninger. Men det er også en befolkning som stort sett hverken har opplevd borgerkrigen eller de mest tragiske årene med Pol Pot. Optimismen blomstrer i Phnom Penh. Nå har de også funnet olje, så bare de klarer å få bukt med korrupsjonen (en av verdens mest korrupte land) så kommer det til å gå godt med Kambodsja. I dag har vi vært å sett på slottet og besøkt kunstgallerier. Roger er interessert i Modern Art, og jeg har hengt på som et slips. Tror vi fikk med oss 5-6 forskjellige gallerier. Kambodsja er vist et sted som kunstnere reiser til, samt at det også er gode forhold for landets egne. Som reisemål får landet de største anbefalinger av meg på min reise østover. Legger ved noen bilder som Roger har tatt i Ankor. Vi rakk å besøke mange templer under våre dager. Bayon og Ta Prohm er mine favoritter, håper flere av dere får med dere dem.

Har dere tips til Stig om steder han bør se eller besøke, restauranter han bør prøve eller annet så kan dere sende oss en mail på kha@abax.no eller sal@abax.no

Trykk her for å følge Stigs rute i Google maps

/Kenneth Hansen

phomn penh
scooterpolitiet
svarthvit2
temple og tre
ABAx bil og tempel
ABAXbilangkorwat
bayon
buddastig
casinooghotell
Flag_of_Cambodia_svg
frisk melk
gateofdeath
gladebarn