Argentina

-
Et nytt kapittel på reisen har blitt åpnet og Stig har ankommet Sør-Amerika, nærmere bestemt Argentina. Landet som er viden kjent for lidenskapen til fotball, fantastiske biffer og ikke minst Tangoen.
Boca

Argentina er både et stort og langstrakt land, målt i kvadratkilometer er Argentina det 8. største landet i verden og det største (ytre) spansktalende landet i verden. ABAX Around the World starter sin reise i Sør-Amerika, i Buenos Aires, hovedstaden i Argentina og med sine 2,9 millioner innbyggere den største byen i Argentina. Buenos Aires har fått navnet «Sør-Amerikas Paris»  pga. arkitekturen og sitt rike kulturliv. Men en ting står over alt annet og det er «fútbol» eller fotball om du vil.

Stig forteller

Argentina!! Et nederlag er verre enn døden, man må leve med nederlaget! Ingen sted i verden har fotballen større pasjon enn i Sør-Amerika og ingen sted er biffene mørere enn i Argentina! For meg er dette kontinentet mitt hjem de neste ukene. Argentina; fotballen, biffens, ølets, rødvin, de mørke damene og tangoens land! Vel, tango interesserer meg ikke. Men jeg har kommet til et land hvor blondiner er guddommelige og selv vegetarianere spiser biff! Jeg skal nok trives her også. Kun vært her noen timer, men forstår at engelsk ikke er spesielt utbredt, men satser på at de som kommer på besøk har studert litt spansk. Mulig også litt annen døgnrytme her. Sitter på Molly pub og ser at "Happy hour" (normalt et tilbud for å lokke kunder tidlig ut) varer til 22.00. Ikke sikkert A- og B-mennesker lever side om side her.

La Bombonera

Helvetes nedtur! Gledet meg stort til å oppleve argentinsk fotball. Boca Juniors; arbeiderklassens lag, klubben til selveste Diego Maradona - på den mest slitne stadion jeg noen gang har sett, sammen med 57.000 elleville Argentinere! Stikker bort på stadion 3-4 timer før kamp for å sikre meg billett, og blir møtt av en jernring av mange hundre politi og militære rundt hele stadion. Ser mest ut som en krigssone. Her blir det stemning tenker jeg og prøver å spørre meg frem. Men ikke en eneste kan engelsk og ingen slipper meg gjennom jernringen. Går rundt stadion og tilslutt får jeg komme inn til stadion. Men ingen billettluker er åpne. Så kommer jeg i kontakt med en journalist som kan engelsk, og han kan fortelle at myndighetene har gitt Boca straff for at de var ufine mot erkefienden River Plate for et par uker siden. Så denne og de tre neste hjemmekampene må spilles uten tilskuere på tribunen... Største nedtur siden vi ikke slapp inn i Pakistan i fjor høst!

Buenos Aires

Jeg kan ikke akkurat påberope meg å være noen Buenos Aires ekspert etter 3 dager i byen. Men slik blir det når man skal sveipe gjennom nesten en hel verden i løpet av et snaut år. Men inntrykkene man sitter igjen med er sterke. For det første ser man at dette har vært en storslagen by, en av verdens virkelige metropoler. Men vi snakker 100 år tilbake i tid. Den gangen man kunne bli rik av å produsere mat. Argentina er en storprodusent av den slags. I våre dager bør man helst ha olje eller drive med IT for å være rike, og da henger ikke Argentina helt med. Og det ser man i byen. Vedlikehold er dårlig og mye forfaller i landet som ble slått teknisk konkurs for 12-13 år siden.

Men for 100 år siden var landet, som neste år feirer 200 års jubileum for uavhengighet fra Spania, en virkelig stormakt og i denne perioden bygde de som sagt mye flott. Blant annet operaen jeg besøkte i dag. Og det er dette byggverket National Geographic har kåret til verdens 3 beste opera etter La Scala i Milano og San Carlo i Napoli. På de neste plassene kommer for øvrig London og Moskva, før Sydney inntar 6 plassen. Pavarotti mener visst at akustikken er best i Buenos Aires. Hemmeligheten ligger i et kammer under hele salen (som på det meste har huset nærmere 4.000 gjester) på en meters høyde og med kanaler opp i hele salen. Visstnok kan noen musikere stå oppunder taket og spille sammen med de som er 6 etasjer lengre ned uten at man hører forskjell. Hvorfor denne plutselige interessen for opera...? Er nok mer interesse for gamle storslagne bygninger enn selve musikken - selv om vi overvar noen som øvet i dag, 2 damer på fiolin og ei på orgel. Vanvittig tøft!!

En annen ting som man ikke kan unngå å legge merke til her i byen er antall politi. Snur man seg rundt ser man nesten alltid en politi eller politibil. Leste noe på nettet (har ikke kvalitetssikret) at det visstnok er rundt 70.000 politifolk i byen. Oslo har til sammenligning under 1.500. Om jeg skal mene at det er bra/ trygt siden de er så godt representert eller om man skal være bekymret for at det er en nødvendighet er jeg litt uenig med meg selv om.

Som jeg nevnte når jeg kom; dette er ikke en by for A-mennesker. Går man ut på formiddagen lørdag og søndag trasker man rundt i folketomme gater. Mens etter mørkets frambrudd er det livlig mingling. Da fremstår også byen langt bedre, all den tid forfall ikke belyses. Om jeg kan anbefale byen. Det kan jeg nok, men man flyr ikke trekvartdøgn for en storbytur, så forskjellig fra byer som Madrid, Sevilla, Bilbao og San Sebastian er den ikke. Men planlegger man å farte rundt i Sør-Amerika bør man absolutt stikke innom.

Har dere tips til Stig om steder han bør se eller besøke, restauranter han bør prøve eller annet så kan dere sende oss en mail på kha@abax.no eller sal@abax.no  Trykk her for å følge Stigs rute i Google maps.
dog walking
la bombanera
Labombanera
Number 10
old busses
Parlament
Policia
Teatro Colòn inside
Teatro Colòn
boca juniors