De Blå Fjell

-
Stig har forlatt bushen og kjørt mot sør, til byen Adelaide. Det røde sandet fra bushen er byttet ut med grønn vegetasjon, koalaer og én uheldig Kenguru.
stigandkoala

Adelaide er hovedstad i delstaten South Australia og er med sine 1.3 millioner innbyggere en middels stor by. Byen er kjent for sine store park- og grøntarealer og er blant annet kåret til en av verdens 10 beste byer og den beste byen å bo i Australia i perioden 2010-2013.

Fra Adelaide går veien videre mot nordøst og siste del av ABAX Around the Worlds reise over det australske kontinentet, mot Blue Mountains, Sydney og sist Melbourne.

Blue Mountains er et fjellområde i den australske delstaten New South Wales.  Området strekker seg fra vestlige sida av Nog vestover helt til Coxelva og er i stor grad et sandstensplatå med dype, forrevne kløfter på opp til 760 meter. Det høyeste punktet ligger 1 200 moh. Store deler av området er en del av verdensarvstedet Greater Blue Mountains Area

Fjellstrøka består for det meste av sandsteinplatå. Området har opptil 760 meter djupe Djuve. Det høyeste punktet er 1190 meter over havet. En stor del av Blue Mountains er innlemma i Greater Blue Mountains verdensarvsted, et område som består av sju nasjonalparkområder og et såkalt «Conservation reserve» (miljøverna område).

Stig forteller

"If you come to the airport without a picture of you and a Koala, they send you back. As Australian citizen it is my duty to show you a Koala bear".

Forrige reisebrev ble skrevet i Alice Springs, en "halvurban" by midt i ingenmannsland. Derfra satte jeg kursen sørover og drøye 150 mil ned til Adelaide. På veien klarte jeg å kjøre på en kenguru. Det var både trist og grisete, all den tid mye skjer med et dyr som blir truffet i 140 km/t. Men ut av veien måtte det like fullt trekkes. Dyret var lite så ingen stor skade på bilen. På veien kjørte jeg også forbi "verdens opal hovedstad", Coober Pedy. Merkelig sted hvor folk bor under bakken. Husene blir rett og slett bygget i de gamle gruvene. Der er det kjøligere enn over bakken. I Adelaide fikk jeg bo hjemme hos familien Larwood; Kath, Greg, Eleanor og Lewis. Ansvaret med Koalabjørnen, som sammen med kenguru er Australias nasjonal-dyr, var det mor selv, Kath Larwood, som tok. Vi besøkte en farm utenfor byen for å hilse på dyret. Adelaide er forresten en fin by, og som så mange steder ellers tenker de grøntareal og "fellesrom" for byens befolkning når de tenker byplanlegging. Funksjoner vi dessverre vektlegger lite i Norge. Spesielt min egen kommune som planlegger fremtidens Sørumsand med en gressplen på et størrelse med et litt stort frimerke, hele 4 trær i sentrum og en gangvei lags Glomma uten møteplasser. Kunne vært hyggelig å sendt planavdelingingen litt rundt i verden for å se på godt bomiljø. I Adelaide fikk jeg en skikkelig sykkeltur, all den tid kommunen hadde laget en gang- og sykkeltrase på 2 x 37 km i et grøntbelte på begge sider av elven som renner gjennom byen. Slik skal det gjøres!

Adelaide

Adelaide ligger i delstaten South Australia, deretter har jeg kjørt inn i Victoria og nå er jeg kommet til New South Wales. Med det har jeg kjørt gjennom alle Australias delstater, med unntak av Queensland og øya Tasmania. Overalt er det mye åpent landskap og stort sett "paddeflatt". Men nå er ørkenområdet byttet ut med enorme jordbruksarealer. Storbøndene på Hedmarken blir smågutter her. I tillegg mye okser og ikke minst sauer. Tusenvis av sauer. Jeg har vært mange ganger i Wales, og trodde jeg viste litt om store saueflokker, men det er ingenting mot her. I dag er det forresten årets nest viktigste minnedag, etter nasjonaldagen. 25 april er årsdagen for landsettingen av Australske og New Zealandske tropper ved halvøya Gallipoli i Tyrkia under første verdenskrig. En krig hvor 60.000 Australiere (av en befolkning på 5 mill) mistet livet i Britisk tjeneste. Så i dag går folk i fine klær. I morgen skal jeg til Blue Mountains utenfor Sydney.

 Blue Mountains

Jeg står foran "Blue Mountains", ca ti mil utenfor Sydney. På hele min reise østover er dette virkelig en av de største naturopplevelsene. Store fjell, enorme skogkledde daler, høye stup og flotte fosser. Men jeg klare virkelig ikke å formidle det jeg ser ned på minnekortet i kameraet. Jeg er lærling i fotofaget, og ennå ikke kommet frem til emnet om landskapsfotografering. Riktignok får jeg heller ikke noe hjelp av sola, all den tid været skifter mellom regn, sludd og opphold. Men like fullt, dette er frustrerende. Jeg skulle så gjerne vist dere det jeg nå ser. Men som dere ser, dette var skrelle greier, så dere må nok ta turen selv for å se dette live. Dere må i hvert fall ikke besøke kontinentet uten å tatt turen innom Blue Mountains! Australierne har også laget det en til en flott turistattraksjon, med stier som inkluderer hyller i fjellet, gondol, Skybus, verdens bratteste togtur etc etc.

Har dere tips til Stig om steder han bør se eller besøke, restauranter han bør prøve eller annet så kan dere sende oss en mail på kha@abax.no eller sal@abax.no  Trykk her for å følge Stigs rute i Google maps.
wallaby
australianflag
bluemountains
bluemountainvalley
koala
longwaydown
Skybus